Koně nebo koníčci?

Pro řadu lidí byl vždycky tak trochu sen si jednoho krásného dne pořídit dva koníky a je mít hezky za barákem každý den na očích. Ano, je to opravdu idylické a to hlavně v letních měsících, protože asi neexistuje romantičtější výhled z okna než na pasoucí se spokojená zvířata. Ježdění a jezdectví obecně není ale jen tak a rozhodně to není pro každého. Nese to s sebou i mnoho povinností a starostí. Je opravdu důležité si proto rozmyslet řadu věcí před tím, než se člověk odhodlá k nějakému závažnějšímu kroku.

podbřišník

Nejprve si je nutno ujasnit, jaké druhy jezdectví vlastně existují a jaké známe. Ježdění se dělí na dva směry. To v anglickém duchu – to je běžnější. K němu patří takové ty klasické disciplíny, jako je parkurové skákání, drezura nebo třeba všestrannost. Na druhé straně je ježdění westernové. To se liší asi snad ve všech směrech. Především je jiné sedlo, které musí mít svůj speciální westernový podbřišník. S tímto sedlem se toho moc nedá skákat, ale zase si budete připadat jako opravdoví kovbojové z divokého západu. A takové dlouhé toulavé letní večery mají rozhodně něco do sebe.

dostihový kůň

Také je důležité mít na paměti, že koně jsou opravdu drahý koníček a je každodenní. Musíte do stáje za každého počasí a to bez výjimek. Zvíře je bezbranné a jeho osud je zcela ve vašich rukách. Samozřejmě to také něco stojí. A to jak úsilí tak hlavně i peníze a to zrovna nemalé. Ustájení koní a celkově veškeré vybavení pro jejich ježdění a i normální chov je velmi finančně náročný. Má však něco do sebe a je to tak trochu tradiční záležitost. Lidé od koní jsou vycepování, znají disciplínu a rozhodně se neštítí jakékoliv práce. Může to být pojato i jako zajímavý koníček pro vaše děti. Věřte totiž, že je to zocelí do života jako nic jiného a to hned v několika sférách lidského života. Od práce počínaje.