Už znáte ovoce sušené mrazem? Pokud ne, určitě ho ochutnejte! 

Jíte zdravě a máte rádi sladkosti? Tyhle dvě věci se zásadně nemusí vylučovat, protože mlsat se dá i zdravě. Co vám poslouží jako skvělá sladká svačinka? 

Už znáte ovoce sušené mrazem? Pokud ne, určitě ho ochutnejte! 

Kdo by neznal klasické sušené ovoce, které se nakrájí na tenké plátky nebo malé kousky a dá se usušit do sušičky. Jistě, teplem se ovoce suší již dlouho, je to skvělý způsob, jak ovoce udržet déle trvanlivé, přeci jen v čerstvém stavu nám žádné ovoce příliš dlouho nevydrží. Jenže když sušíme ovoce běžným způsobem, teplo z něj dostane i podstatnou část zdraví cenných látek a vitamínů. Oproti tomu je sušení mrazem bezkonkurenční. Znáte už lyofilizované ovoce? 

pexels-photo-319942

Lyofilizované nemusí být zásadně jen ovoce 

Sušené ovoce mrazem https://www.nakliceno.cz/susene-ovoce-a-zelenina-lyofilizovane–susene-mrazem-/ neboli také lyofilizované ovoce, nazýváno podle procesu lyofilizace, je chutné a zdravé, dokonce tak zdravé jako čerstvé ovoce. Jak je to vůbec možné? Právě lyofilizace tedy sušení mrazem je velmi šetrná metoda, která umožňuje uchovat všechny druhy ovoce déle trvanlivé, ale během tohoto procesu se na rozdíl od běžného druhu sušení, nevytrácí žádné cenné látky ani vitamíny. Ovoce pak chutná stejně, jen s tím rozdílem, že je na pohled menší, je lehčí a báječně křupavé. 

Lyofilizované ale ani zdaleka nemusí být jen ovoce, stejně tak lze usušit i některé druhy zeleniny. Lyofilizace je ale poměrně složitý a zdlouhavý proces, a jelikož je hmotnost takto usušeného ovoce mnohem menší, stoupá i cena za jeden kilogram takto upraveného ovoce. To vás však nemusí trápit, protože jedna hrstka jahod sušených mrazem vás možná na první pohled neuspokojí, jistě vás ale zasytí, tak jak má. 

pexels-photo-6707512

Možná už jej znáte 

Pokud si říkáte, že jde o úplnou novinku, není to tak zcela pravda. Tato metoda je známá již někdy od šestnáctého století, kdy se začala využívat v Incké říši. Tehdy se uchovávaly potraviny za pomoci nízkého tlaku a velkých mrazů, když venku klesly teploty pod bod mrazu. Největšího rozmachu se ale tato metoda dočkala během druhé světové války, kdy bylo zapotřebí dopravit na frontu velké množství krve pro raněné vojáky, a právě krev se také musela uchovávat v chladu a tím se konzervovala, důležité bylo i to, aby měla co nejmenší hmotnost. I dnes se lyofilizace využívá nejen v potravinářském průmyslu, populární se v medicíně a hlavně farmakologii. 

Ovoce sušené mrazem pak bývá často součástí ovocných dezertů nebo směsí. Jako zdravá a rychlá svačinka poslouží i vám!